Friday, October 29, 2010

Vorbind ieri cu o prietenă mi-am dat seama că sunt în urmă cu urcatul pozelot din Israel de acum 2 ani. Drept urmare m-am pus pe treabă şi am editat câteva poze de atunci, o să le pun aici, întrerupând seria pozelor din Grecia şi Mt. Athos.

Sper să vă placă şi să vă facă să vreţi să ajungeţi şi voi aici! Pozele sunt ordonate aproximativ în ordinea cronologică, începând cu locurile vizitate în prima zi când am ajuns în Ierusalim.


Peştera închisoare unde a fost ţinut Iisus în noaptea când A fost prins, se vede în mozaic cum picioarele Îi sunt prinse cu un lanţ în partea de jos.




Scaldătoarea Vitezda sau a oilor. Mai multe despre minunea săvârşită de Iisus acolo găsim în predica părintelui Cleopa.


Şi în interior se vede cum era apa înmagazinată în acele vremuri: găuri mari săpate în piatră care se umpleau ori de la ploaie ori prin apeducte.


Imediat în dreapta intrării în Biserica Mormăntului Maicii Domnului este peştera unde s-au ascuns ucenicii imediat după ce Iisus a fost prins în Grădina Getsimani:

Icoana Maicii Domnului Ierusalimiteanca la care dacă vrei să ajungi trebuie să cobori 47 trepte deoarece mormântul este într-o peşeteră. Desigur că de-a lungul vremii biserica originală a suferit modificări, dar încăperea unde se află cripta este cea original din sec. V.



Cum urci pe muntele Măslinilor dai sigur de cetăţeanul acesta. De fiecare dată când am mers pe acolo el era prezent cu măgarul. Pt 2-3$ te lăsa să îi faci poze şi mai şi îndruga 1-2 cuvinte în româneşte!


 Măslin din Grădina Getsimani:

 Şi un mozaic cu prinderea lui Iisus din interiorul Bisericii:



Stejarul din Mamvri, unde Sfânta Treime I s-a arătat lui Avraam. Deşi arată destul de rău încă mai are ramuri verzi!



Intrarea în biserica din Betleem, singura care a scăpat de furia otomanilor la invazia din 614. Pe pereţii bisericii erau pictaţi magii de la răsărit, aceştia, indirect, au salvat biserica de la distrugere deoarece turcii văzându pictaţi oameni cu turbane au zis că sunt de-ai lor şi au lăsat biserica în pace.

Interiorul bisericii:



În interiorul peşterii unde a fost născut Iisus Hristos. În mijlocul stelei, care este din argint şi aur se poate vedea, atinge locul unde a stat Maica Domnului şi Pruncul.




În apropierea Bethleemului se află Biserica construită pe locul unde păstorii înnoptau şi de unde au auzit cetele îngereşti lăudând întruparea Mântuitorului, jos în Biserică se află Sf. Moaşte ale părinţilor ucişi de perşi în anul 614.

 
 Mănăstirea SF. Sava cel Sfinţit se află în apropierea Ierusalimului. "Cuviosul Părintele nostru Sava cel sfinţit a trăit pe vremea împăratului Teodosie cel Mic. De loc era din Capadocia, iar părinţii lui se numeau Ioan şi Sofia. Chiar de la începutul vieţii lui a îndrăgit vieţuirea călugărească, aşa că a intrat de mic într-o mănăstire numită Flavian. Era atât de înfrânat încă din copilărie, ca văzând în grădină un măr şi dorind să-l mănânce, a zis: "Frumos era la vedere şi bun la mâncare fructul ce m-a omorât". A luat mărul cu mâinile, dar nu l-a mâncat, ci l-a călcat în picioare şi lege şi-a pus să nu mănânce măr niciodată.
La vârsta de optsprezece ani, a mers la marele Eftimie (prăznuit la 20 ianuarie); acesta l-a trimis la cuviosul Teoctist (prăznuit la 3 septembrie) în chinovie. Acolo a cunoscut vieţuirea dumnezeiască a fraţilor şi a mers pe urmele virtuţii celor pe care i-a cunoscut în chinovie. Din pricina covârşitoarei lui înduhovniciri, marele Eftimie îl numea copil cu suflet de bătrân. Şi cu cât creştea în vârstă cu atât sporea şi în virtute. De aceea a şi făcut multe minuni. Printre altele, prin rugăciunea lui, a făcut să izvorască apă în locuri fără de apă.
A fost învăţătorul multor monahi. A fost în două rânduri sol la Constantinopol, trimis de patriarhii Ierusalimului din acele vremuri: o dată la împăratul Anastasie, iar a doua oară la împăratul Iustinian. Ajungând deci la vârsta de nouăzeci şi patru de ani, s-a mutat către Domnul." Mai mult edetalii despre mănăstire: aici


 Racla cu Sfinte Moaşte întregi ale Sf. Sava:


 
 Peştera de vis-a-vis de Mănăstire unde s-a nevoit la început Sfântul şi de unde a văzut flacăra ce-i arăta locul unde să facă Biserică pentru călugării ce se adunaseră în jurul lui. În jur se văd mai multe peşteri unde se nevoiau aceşti părinţi şi unde s-au mai nevoit şi alţii până nu demult.



Mănăstirea Sf. teodosie cel Mare este în apropiere de Mănăstirea Sf. Sava şi este construită pe locul unde Sf. a vieţuit. În curtea bisericii se află un paraclis, care coboară în peştera unde s-au nevoit călugării din timpul Sf. Teodosie şi unde apoi a fost îngropată mama Sf. Teodosie, Sf. Moscu care a scris limonariul şi alti Sfinţi.

Deocamdată atât. O să urmeze şi restul dar să îmi fac timp să editez-selectez.

Autorul :)

1 comment:

madalina said...

:) pe autor il stim...dar nu stiam ca ai ajuns in Israel.Esti umblat,nu gluma!frumoase fotografii,ca de obicei